KLİMA GAZ DOLUMU Tüm Binek Araçların Klima Gaz Dolumu Bakteriyel Temizliği, Kaçak Testi, Vakumlama Ve Diğer Kontrolleri Yapılmaktadır. Bilgi ve Fiyat İçin 02244412837...
YAZ LASTİKLERİNDE KAMPANYA!! Yaz Lastikeri % 20' ye Varan İndirimlerle Stoklarımıza Girmiştir. Tüm Kredi Kartlarına 9 Taksit İmkanıyla Küçük Sanayi Sitesi 10/A Blok Bilgi ve Rendevu İçin 02244412837 yi Arayabilirsiniz....
PERİYODİK BAKIM KAMPANYASI Motor Yağı , Hava Filtresi , Polen Filtresi , Yakıt Filtresi , Yağ Filtresi İşçilik ve Kdv Dahil 95 TL'den Başlayan Fiyatlarla Üstelik Bütün Kredi Kartlarına 9 Taksit ( Peşin Fiyatına ) İmkanı İle. Küçük Sanayi Sitesi 10/A Blok. Bilgi Ve Rendevu İçin 4412837...
KAR LASTİKLERİ *PİLOT GARAGE KAR LASTİKLERİNDE ERKEN SİPARİŞ İMKANI SUNUYOR.%20 YE VARAN İSKONTOLARLA VE KREDİ KARTINA TAKSİT İMKANI İLE..
SİPARİŞ VE BİLGİ İÇİN 02244412837 ...
ATİKER BURSA LPG SIRALI SİSTEMLERİ - GÖREN OTOGAZ BURSA
Atiker LPG Sıralı Sistemleri 1970 yılında M.Ali ATİKER tarafından Sac Sondaj boru üretimi yapmak üzere ticaret yaşamına adım atan firmamız daha sonra bir aile şirketi olan "ATİKER SONDAJ BORU SANAYİ ve TİCARET A.Ş. adını alarak ticari hayatına devam etmiştir. O güne değin sac boru üreten Atiker A.Ş. teknolojik yeniliklerle günün şartlarına uyum sağlamanın gereğine inanıp PVC'den üretilen Plastik Sondaj Boru sektörüne de adım atmıştır. PİMAŞ PVC Boru Fabrikasında fason üretim yaptıran Atiker A.Ş. bu ürünün Türkiye dağıtımını 6 yıl yaparak, kendi üretim tesislerini kurmuştur.
Atiker LPG Sırala Sistemleri A.Ş. yi kuran firmamız prensipleri ile ticaret hayatında yer edinmiştir. Kaliteli ürün sunmanın gücüyle büyümeyi devam ettirmiştir. Firmamız ATİKER METAL İTHALAT İHRACAT ve İMALAT SANAYİ TİCARET A.Ş. ismiyle ticari faaliyetlerine devam etmekte iken değişen ve gelişen ticari hayatta atılımlar yapmaya devam ederek çevre dostu LPG sistemlerinin otogaz tanklarını ve LPG otogaz dönüşüm sistemi ekipmanlarını da üretmeye başlamıştır.
Temiz ve güçlü bir ticaret mazisine sahip olan firmamız yılların üretim tecrübesiyle sürekli yeniliği ve güçlenmeyi hedeflemektedir. 42.000 m2'lik kapalı ve açık alan üretim tesisleri ve 500'e yakın çalışanı ile teknolojiyi ve yenilikleri yakından takip eden firmamız sadece şirketleşme ve makine parkı artırımıyla kalmayıp entegre tesisleşmeyi de ön plana taşımaktadır. Kısa bir süre içinde sektöründe sadece Türkiye'de değil Dünya'da da en fazla çeşide sahip üreticisi olan firmamız bu sektörde de kesinlikle kaliteden taviz vermemektedir.
* Atiker web sitesinden tanıtım amacıyla alınmıştır.
ATİKER LPG TAKILAN ARAÇ MODELLERİ
LPG SIRALI SİSTEM NEDİR?
LPG, yani Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması sırasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. Bir sızıntı halinde, gaz kaçağının hemen anlaşılması için rafineriler tarafından özellikle kokulandırımıştır. Ülkemizde kullanılan mix LPG'nin bileşimi genelde % 70 bütan, % 30 propan'dır. Bir litre LPG gazlaştığında, normal şartlarda yaklaşık 250 litre gaz hacmine ulaşır. LPG doğal gaz gibi uçucu olmayıp, dibe çöker.
- LPG, kullanım şartlarına uyulduğunda, tüketicilerin güvenle kullanabileceği bir yakıttır.
- LPG, doğalgazın sağladığı bütün faydaları sağlayan ve herhangibir merkezi altyapı gerektirmeyen bir enerji türüdür.
- LPG, basit kimyasal yapısından dolayı diğer enerji kaynaklarına göre çevreci bir yakıttır.
- LPG, ambalajanabilen ve taşınabilir bir enerji türüdür.
- LPG ayrıca, diğer yakıt türlerine göre ısı değeri yüksek ve verimli bir yakıttır.
- LPG herhangibir yaşam biriminin yaklaşık tüm enerji ihtiyacını kaşılayabilmektedir.
LPG Sistem Çeşitleri
- Kuşak sistemler (Karbüratörlü taşıtlar için):
Sistemin temel elemanları şunlardır
- Depo yaklaşık 70litrelik (55 litre sıvı gaz depolanabilir),
- Regülatör sıvı yakıtı buharlaştıran (yakıtın buharlaşması sırasında regülatör çok soğuduğundan, donmaması için ısıtılması gerekmektedir)
- Yakıt kesme valfleri (yakıtlar arasındaki geçişi sağlamak ve gaz çalışmasında karbüratöre giden benzini kesmek için kullanılır ve sürücü mahallindeki bir anahtarla kontrol edilir.),
- Mikser (karbüratörün üstüne monte edilir ve gazın emilen havaya karışmasını sağlar),
- Doldurma valfi (tek yönlü bir valf)
- Sistemde, rölanti, kısmi yük ve tam yük için ayar vidaları bulunmaktadır.
Bu sistemin, yetesiz sürüş performansı ve karışımın fakire ayarlanması durumunda geri tepme eğilimleri bulunmaktadır. Sürüş performansını iyileştirmek ve geri tepme eğilimini azaltmak üzere karışım zenginleştirildiğinde ise, emisyonlar ve LPG tüketimi artmakta, gaz kullanımının avantajları azalmaktadır.
Kuşak sistemler ( Enjeksiyonlu ve karbüratörlü taşıtlar için)
- 1. kuşak sistemlerdeki en büyük gelişme, sisteme bir lambda sensörü eklenmesiyle sağlanmış, daha sonra da ECU (Electronic Control Unit) elektronik kontrol ünitesi eklenmesiyle kullanım ve emisyonlar daha da iyileşmiştir. Şimdi bazı sistemlerin karıştırıcı giriş hattına lambda kontrollü akış valfi, bazılarının buharlaştırma ünitelerine de lambda/ECU kontrollü step motorlar monte edilmektedir. Bu sistemlerden bazıları lambda üzerinden kontrol edilen ön ayarlı sistemler iken, diğerleri tamamen lambda kontrollüdür.
- 2. kuşak sistemler, oldukça geliştirilmiş olmalarına karşın, uzun manifold kolları bulunan yeni taşıtlara monte edilmeleri halinde, hâlâ geri tepme riski taşımaktadırlar. Geri tepme riski, 3. kuşak çok nokta enjeksiyonlu sistemlerle giderilmiştir.
Kuşak sistemler (Tek ve çok nokta enjeksiyonlu taşıtlar için)
- Bu tek ve çok nokta enjeksiyonlu sistemler hemen hemen var olan tek ve çok nokta enjeksiyonlu benzin sistemlerinin aynısıdır ve çoğu benzin ECU'lerinin sinyallerini kullanırlar. (Lambda sensörlü ve katalitik konvertörlü enjeksiyonlu taşıtlar için elektronik LPG sistemi) Tek nokta enjeksiyon sistemli taşıtların ileri karıştırma sistemi, en uygun emisyonlar için otomatik haritalama yeteneği dahil, sistemi her zaman ayarlayan 2. kuşağın tüm avantajlarına sahiptir. Ancak çok yeni modellere takılmaları halinde yine de geri tepme riski bulunmaktadır.
- Başlangıç ayarları satıcı tarafından ve özel ekipmanlarla yapılmakta ve sistem daha sonra bu ayarları ömür boyu korumaktadır. Teknisyenler için arızacılık bilgileri de yine borduna kaydedilmektedir.
- Çok nokta enjeksiyonlu sistemdeki büyük hacimli bir LPG enjektörü, her manifold ayağına ve silindirlere yakın olarak monte edilmiş basınç valflerine eş zamanlı olarak yakıt gönderir.
- Bu sistemde geri tepme riski bulunmamaktadır. basınç kayıpları çok azaltılmıştır ve oldukça doğru LPG kontrolü sağlanmaktadır. Bu sistem de, akıllı haritalama yapan ve böylece herhangi bir sürüş koşuluna uygun LPG kontrolü sağlama, motorun aşıntı durumuna göre ayarlama yapma özelliklerine ve teknisyenler için arızacılık bilgilerine sahiptir.
Kuşak sistemler (Sıralı LPG enjeksiyon kontrollü elektronik LPG sistemi için)
Sistem kontrol sinyallerinin çoğunu doğrudan doğruya ECU'dan almaktadır. Bu ise, üreticinin ayarlarını sisteme uygulama olanağı sağlamaktadır. Sonuç, daha az LPG kaybı, daha düşük emisyonlar ve daha kısa kalkınma periyodu demektir. 1. ve 2. kuşak sistemler teknolojisi biraz daha eski, 3. ve 4. kuşak sistemler ise teknolojisi daha yeni taşıtlar için tercih edilmesi uygun olan sistemlerdir.
LPG Tank Özellikleri
LPG tankı basınçlı kaplar statüsünde olup en çok 115 atmosfer basınca ve dış etkenlere dayanımlı olarak yapılırlar. Genellikle bu tanklar; 3-4 mm kalınlı_ında özel saclardan imal edilirler. Ayrıca saclar özel kaynak sistemiyle birleştirilir ve kaynaklar röntgen ışınlarıyla kontrol edilirler. Silindirik ve stepne olmak üzere iki çeşit LPG yakıt tankı vardır. Bunlar kendi içlerinde ikiye ayrılırlar A Tipi tanklar; 25 bar işletme basıncı, 30 bar test basıncına tabii tutulur, B tipi tanklar ise 25 bar işletme basıncı ve 45 bar test basıncına tabii tutulurlar. Tanklar son derece sağlam çarpmalara karşı esnek malzemelerden yapılmışlardır. Tankların çarpma sonucunda yırtılması ve patlaması söz konusu değildir. LPG tankları ECER 67 ve TSE standardında olmalıdır. LPG tankları imal tarihinden itibaren 10 yıldan fazla kullanılamazlar. LPG tankın binek araçlarda bagaj bölümüne, kendi orijinal sehpası üzerine montajı yapılmalıdır. Ayrıca tank en az iki adet orijinal baĞlama kayışı ile sıkı sıkıya gerdirilerek bağlanmalıdır.
LPG tankın bağlama kayışları mutlaka lastik kaplamalı olmalıdır. Lastik kaplamasız çelik bağlama kayışları tankın boyasının yıpranmasına ve korozyon sonucu ise tank ömrünün azalmasına neden olmaktadır.
LPG tankları; dış etkilerden korunması için epoksi boya ile boyanmaktadır. Tanktan sürekli LPG çekişi edeni ile tank dışyüzeyinde terleme ve nemlenme meydana gelir. Tank boyası herhangi bir nedenden dolayı bozulmuş veya yıpranmış ise tankın bu bölgelerinde korozyon oluşur. Bu korozyon zamanla tankın delinmesine neden olabilir. Bunun önlenmesi için tankın yıpranan boyaları temizlenerek bu bölgelerin yeniden epoksi boya ile boyanması sağlanmalıdır.
Aracın hareketli olması nedeni ile LPG tankı her gün sayısız titreşime maruz kalır. Bunun sonucu tankı sabitleyen kayışlarda gevşemeler meydana gelir. Bağlama kayışlarının gevşemesi sonucu LPG tankıhareket ederek bağlantı ayarlarının bozulmasına neden olur. Bu durum ise LPG tankı üzerinde bulunan multivalfin çalışma açısının bozulmasına ve bakır borularının zorlanarak kırılmasına neden olur. Bu nedenle LPG tankı bağlama kayışları sık sık kontrol edilmeli, gevşeyen kayışlar gerdirilerek tank sabit duruma getirilmelidir. Eğer bağlantı kayışlarının gevşemesi sonucu LPG tankı yerinden hareket etmiş ise mutlaka Yetkili LPG servisine gidilerek tankın multivalf montaj açısına uygun olarak yerine sabitleme işleminin yaptırılması gereklidir.
Otogaz Sistemleri Araçlarda Nasıl Çalışır?
Otogaz (LPG) istasyonlarından sıvı haldeki LPG, dolum ağzı vasıtasıyla aracın bagajındaki LPG tanklarına doldurulur. LPG tankı üzerindeki şamandıra vasıtasıyla bakır borudan aracın motor bölümündeki gaz valfine ve oradan da basınç regülatörüne iletilir. Regülatör tarafından sıvı halden gaz haline çevrilen LPG buradan mikser vasıtasıyla aracın karbüratör kısmına aktarılır ve yanma gerçekleşir.
Aracınızı GT7 Otogaz Dönüşüm Servisimizden LPG ye dönüşümünü yaptırdıktan sonra ruhsatınıza işlettirmek için aşağıdaki üç aşamayı takip etmelisiniz.
- Makina Mühendisleri Odasından sızdırmazlık kontrolu yaptırmalısınız (2010 sızdırmazlık ücreti 25 TL)
- TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonundan araç muayenenizi yaptırmalısınız. (2010 muayene ücreti 125 TL)
- Yukarıdaki iki aşamayı bitirdikten sonra bağlı bulunduğunuz Araç Trafik Tescil Bürosundan ruhsatınıza işletebilirsiniz. (2010 trafik ücreti 105 TL)
LPG İşlemi Yapılan Araçlarda Aranan Belgeler
1. Fatura
2. Montaj tespit raporu
3. İmalat yeterlilik belgesi
4. Karayolları uygunluk belgesi
5. Aracın Karayolları muayene istasyonundan tespit yaptıracaklar
6. Dilekçe
7. 2 adet Ek-1 formu
8. Trafik ve tescil belgesi, Trf.Tes.Şb. veiya Br.Aliğinden alınacak
9. Trafik Sigortası
10. Nüfus cüzdanı, Sürücü belgesi aslı veya Noter tasdikli örneği
ARAÇ ŞİRKET ADINA İSE GEREKLİ BELGELER
1. Ticaret Sicil Tasdiknamesi
2. İmza Sirküleri
3. Şirket yetkilisi veya vekaletli vekili Araçlarda LPG Dönüşümünün Ruhsata İşlenmesi
1. Araçlarda LPG Dönüşümünün Ruhsata İşlenmesi
- Montajı yapan firmaca verilen fatura.
- Montaj tespit raporu (Firma adına yetkili muhendis tarafından düzenlenip, onaylanmış olan.)
- Muayene Kontrol ve Karayolu Uygunluk Belgesi.
- Karayolları muayene istasyonundan L.P.G.'li olduğuna dair tespit yaptırılır.
1. Lpg Tadilat İşlemleri
- Dilekçe.Türk Standartları Enstitüsü'nden onaylı teknik belge.
* Karayolları Araç Muayene istasyonundan tespiti.
* Vergi Dairesinden teknik değişiklikle ilgili belge.
* Vergi Dairesinden ilişik kesme belgesi.
* Eski Trafik ve Tescil belgesi değişmesi gerekmektedir.
Lpg Sisteminin Söktürülmesi
1. Lpg Sisteminin Söktürülmesi
2. LPG Sisteminin söküldüğüne dair Türk Standartları Enstitüsü'nden onaylı teknik bölge.
3. Karayolları Muayene istasyonundan LPG'nin söktürüldüğüne dair tespiti.
4. Vergi Dairesinden LPG Kaydının silindiğini gösterir belge.